De VR brillen zijn al niet meer weg te denken uit het technologisch landschap. Van 360° youtube video’s tot games die volledig in VR te spelen zijn. Het is gave technologie dat zeker, maar hoe werkt zo een bril eigenlijk?

Hoe komt het dat we 3D kunnen zien?

Om te begrijpen hoe een VR bril werkt moeten we eerst kijken naar hoe een menselijk oog werkt. Hoe komt het dat wij in 3D kunnen zien en diepte in kunnen schatten? Dit komt omdat elk oog een iets ander zicht heeft, probeer het maar eens.

Hou je duim voor je omhoog en doe je linkeroog dicht, doe daarna je rechteroog open en je linkeroog dicht. Je ziet dat je duim verspringt iets naar links of rechts als je van oog wisselt.
Hoe dichter bij je je duim bij je gezicht houdt hoe verder hij verspringt als je van oog wisselt.

Je brein interpreteert het verschil tussen het zicht in je rechter en linker oog en dat zorgt ervoor dat je in 3D kan zien.

Hoe VR je brein trickt

De VR bril speelt in op de manier waarop je ogen werken door twee verschillende schermen te displayen. Een voor je rechteroog en een voor je linkeroog. De twee schermen verschillen een klein beetje van elkaar net zoals ze dat zouden doen als je kijkt naar de echte locaties. De VR brillen tricken dus je ogen om in 3D te zien vanaf 2D schermen.

Bewegingssensoren

Tot slot gebruikt VR GPS of beweging sensoren om te zorgen dat het scherm meebeweegt met het draaien van je hoofd, dat maakt het nog echter. Zo kun je je echt voelen alsof je je in een horrorgame bevindt of op het strand bent terwijl het buiten sneeuwt.

Nu weet je dus hoe een VR bril werkt, dus volgende keer dat je er eentje gebruikt met je vrienden kan je er ook nog eens een paar feitjes over vertellen.